Angående COVID-19 och Fyrby

Angående Covid-19 och Fyrby Det kommer många frågor till styrelsen just nu om hur livet på Fyrby koloniområdet kommer se ut under säsongen 2020 med tanke på spridning av Covid-19. Nedan samlar vi svar och info.

1. Styrelsen kommer inte hålla föreningen uppdaterad om läget i samhället. Det är var och ens ansvar att hålla sig informerad och uppdaterad. Titta eller lyssna gärna på Folkhälsomyndighetens pressträff varje dag kl 14.00.

2. Det som gäller i övriga samhället gäller även innanför Fyrbys grindar. Dvs: a. Var noga med handhygien b. Nys och hosta i armvecket c. Håll avstånd till andra människor d. Stanna hemma om du är sjuk Känsligast här är väl punkt D. Om du är sjuk, eller tillhör en riskgrupp så är det ditt ansvar att i största möjliga mån undvika att möta andra människor, precis som i övriga samhället.

3. Städning av toaletterna: a. Var och en ansvarar för den vecka som står på respektive lista för de olika servicehusen. Att ansvara för att städningen blir gjord innebär inte att man måste göra den själv. Det är fritt att byta vecka, anlita en bekant eller vad man vill. Vi tänker heller inte att själva städningstillfället är den största riskfaktorn då det finns handskar, varpå kontaktsmitta undviks. b. I städrutinen ingår användning av ytdesinfektion– använd det! c. Däremot uppmanar vi alla att visa särskilt stor hänsyn till de som städar och hålla avståndet till den som gör det. Uppsök en annan toalett eller kom tillbaka senare för att ta din dusch, så att den som städar får göra det ifred och i lugn och ro. d. Städningen ska göras en gång per dygn, mer är inte rimligt att kräva av våra medlemmar. Men återigen – var extra noga med din egen hygien. Vill du känna dig extra trygg så är det inget som hindrar att du har egna artiklar med dig för att desinfektera båda ytor och dig själv. Tänk noga över ifall det är läge att nyttja allmänna toaletter i år.

4. Fyrby koloniområde ägs av Norrköpings Kommun och klassas som parkområde som ska vara öppet för allmänheten. Vi har inte befogenhet att på eget bevåg stänga området. Det är heller inte hållbart att hålla koll på vilka som är allmänna besökare och vilka som är privata.

Till sist, vi förstår att många känner oro just nu. För sin egen skull, eller för nära och kära. Det viktigaste vi har på Fyrby är omtanken om varandra och det är där vi kan lägga lite extra krut i år. Styrelsen har tyvärr inte kapacitet att hålla i logistiken med hjälpgrupper eller dylikt men vet att många gärna hjälper till med handling eller trädgårdsarbete. Våga be om hjälp, och våga erbjuda din hjälp. Vi är övertygade om att vi med klokhet, hänsyn och omtanke kommer få en jättefin säsong på Fyrby i år. Ta hand om er, och varandra!

Vänligen,

Styrelsen (som består av Laila, Peter, Berit, Fredrik, Anna, Tess och Karin)